Тренировки по Айкидо за деца

Айкидо – Изкуството на Мира

Айкидо е японско бойно изкуство създадено и развито в началото на XX век от Морихей Уешиба (1883 – 1969). Морихей Уешиба развива и синтезира Айкидо от различни бойни изкуства, които е изучавал като млад. Много от изкуствата и техниките в Айкидо всъщност водят началото си от преди повече от 700 години. Неговият практически опит в тези изкуства е един от най-богатите.
Айкидо е едно от най-сложните и изтънчени бойни изкуства. То е ефективно учение за развитие, интеграция и хармонизация на всички човешки сили. Методите на Айкидо дават възможност за развитие и усъвършенстване на физическите, умствените и духовните ценности на личността.
Айкидо е средство за помирение, за даване на закрила, за себеусъвършенстване, а не средство за придобиване на физическо и техническо надмощие над други човешки същества. Това е начин на живот и на себе развитие, а не начин за постигане на житейските цели с атака и агресия. Айкидо се прилага като самоотбрана само в извънредни екстремни ситуации, при които е застрашен животът.
В превод Айкидо означава метод или път (ДО), за координация и хармония (АЙ) на умствената енергия (КИ). Следователно смисълът на думата Айкидо е: Път, по който се постига хармония между физическата и духовната енергия.
Айкидо не е спорт, в него няма състезания, а само семинари и публични демонстрации. Може да се практикува без ограничения във възрастта и пола. Поради това Айкидо е уникална система за развитие на личността.

Айкидо за деца

Обучението по АЙКИДО за най-малките е система за общо физическо изграждане и възпитание, подобрява се организираността на практикуващите деца, тяхната координация, ловкост, бързина.
Умелият подход на преподавателите и високата емоционалност, с които са изпълнени занятията по Айкидо карат децата с нетърпение да чакат идването на треньора за следващата тренировка. Обучението отговаря на конкретните нужди на децата в тази възраст и допринася за тяхното развитие.
В школата по Айкидо ние се стремим да направим малчуганите истински айкидисти, а именно – добри, разумни, силни, справедливи, възпитани, смели и жадни за знания.
Редовните тренировки са необходимото условие за успех. Два пъти седмичният час за Айкидо осигурява достатъчно чест контакт на децата със света на Айкидо и техният инструктор без да ги натоварва или отегчава така както страничният ефект от учебните заниятия понякога. Тренировъчният процес при най-малките включва освен грижа за физическата им култура, основни понятия от света на Айкидо и насочващи разговори с малките Айкидисти за заобикалящия ни свят и нас самите ( конфликтите в детската градина и използването на техниките от Айкидо, изпълняването на задълженията и спазването на обещанията, грижата за нашите приятели, споделянето на трудности и веселия, достойната загуба и скромната победа и мн.др.) Личният пример на Учителя е основният инструмент за работа с децата Айкидисти. Всеки от инструкторите в спортен клуб „Чоуа” е преминал през всички етапи от обучението по Айкидо за да стигне до черният колан и така веднъж приел примера на своя учител инструктора предава наученото на своите ученици.

Тренировки в ЧОУ „Св. Климент Охридски“

Тренировките се провеждат във физкултурния салон на училището, всеки Вторник и Петък от 16:30ч..
Тренировките по Айкидо са подходящи за всички деца от училището, като нови членове на групата се приемат по-всяко време!
Продължителността на занятията е един час.
Инструктор – Митра Рибарова 1ви Дан Традиционно Айкидо GSM: 0890 286 666

Повече за нас и Айкидо клуб „Чоуа“ можете да потърсите и намерите в интернет на адрес: www.chowa.eu