Айкидо

Айкидо в ЧОУ „Св. Климент Охридски“ – едно партньорство, навършващо 5 години, в името на децата и тяхното здраве и култура!

Какво е айкидо

Айкидо е японско бойно изкуство създадено и развито в началото на XX век от Морихей Уешиба (1883 – 1969). Морихей Уешиба развива и синтезира Айкидо от различни бойни изкуства, които е изучавал като млад. Много от изкуствата и техниките в Айкидо всъщност водят началото си от преди повече от 700 години. Неговият практически опит в тези изкуства е един от най-богатите.

Айкидо е едно от най-сложните и изтънчени бойни изкуства. То е ефективно учение за развитие, интеграция и хармонизация на всички човешки сили. Методите на Айкидо дават възможност за развитие и усъвършенстване на физическите, умствените и духовните ценности на личността.

Айкидо е средство за помирение, за даване на закрила, за себеусъвършенстване, а не средство за придобиване на физическо и техническо надмощие над други човешки същества. Това е начин на живот и на себеразвитие, а не начин за постигане на житейските цели с атака и агресия. Айкидо се прилага като самоотбрана само в извънредни екстремни ситуации, при които е застрашен животът.

В превод Айкидо означава метод или път (ДО), за координация и хармония (АЙ) на умствената енергия (КИ). Следователно смисълът на думата Айкидо е: Път, по който се постига хармония между физическата и духовната енергия.

Айкидо не е спорт, в него няма състезания, а само семинари и публични демонстрации. Може да се практикува без ограничения във възрастта и пола. Поради това Айкидо е уникална система за развитие на личността.

Айкидо за деца 6-12 години

В школата ни е разработена специална методика, по която се работи с децата от възрастова група 6 – 12 години. Целта на тези групи е да се обърне внимание на децата, жадни за движение, да се обогати тяхната физическа култура и да се запознаят с начина за поведение в зала по бойни изкуства, като се докоснат до специфичната атмосфера и дисциплина.

Залата по бойни изкуства има свои характерни особености, като престоят там е свързан със сериозна дисциплина, усърдие, упоритост. Детето трябва да привикне към атмосферата, която се крепи на реда и уважението. Самият тренировъчен процес включва в себе си усвояването на един нов набор от физически упражнения и норми на поведение. Обучението е насочено, така че на детето да се осигури една добра обща физическа култура; натоварванията са дозирани спрямо възрастта, като в повечето случаи задачите се изпълняват под формата на игра, което способства за безпроблемното им усвояване от децата и за постигане на желания ефект.

Специфичната екипировка, характерна за бойните изкуства изгражда у децата грижата за спретнатия им външен вид, след влизането си в залата те стават самостоятелни и това да са облечени правилно и спретнато е тяхна задача. Детето трябва да привикне да се грижи за дрехите и вещите си. Обличането престава да бъде проблем за него.

Паралелно с усвояването на този нов свят от правила и движения децата влизат в досег с ценностите и традициите на изтока пречупени през призмата на бойните изкуства – уважението към партньора, почитането на Учителя – в залата, родителя – в дома. Практикуването на техниките става винаги с партньор – детето свиква да работи в колектив, да помага и напътства ако се налага, да не бъде твърде гордо и да приема съвети и забележки. Всеки път пристъпвайки в залата с усещането, че му предстоят приятни и важни моменти, детето свиква да разпределя своето време правилно, така че освен уроците, които задължително трябва да е научило и да е подготвило домашните да остане време и за занимания по АЙКИДО.

По време на официалните неучебни дни тренировки по Айкидо не се провеждат. Записването става на посочения по-долу телефон! Тренировките се провеждат във физкултурния салон на училището, като приемаме записвания през цялата учебна година.

Инструктор: Александър Буюклиев

Роден 1989г. в София.

 

Занимава се с Айкидо от 2000г. Интереса му към Айкидо се разгаря в детско-юношеската школа на клуба, като до 2007 година израства до помощник инструктор изцяло под ръководството на Ивайло Драганов Сенсей и неговият Учител Георги Зарков Сенсей.

4 Дан Айкидо, 1 Дан Джу Джицу и  инструктор в ск. “Чоуа”, член на Такемусу Айкидо Асоциация България.  Айкидо Дан степените си защитава на международни семинари под ръководство на Паоло Никола Коралини Шихан.

Дипломиран треньор по Джу Джицу от Национална Спортна Академия.

Инструктор в спортен център “Чоуа” – Младост 2;

За контакти: 0899 185 261

 

“Започнах тренировките с мечтата: ”Да стана черен колан по Айкидо”. Осъществявайки я, друга се появи на хоризонта: “Да накарам поне още един да замечтае като мен”, а сега нетърпеливо чакам да видя как, дори най-малките възпитаници на школата ни някой ден ще сбъднат първата си мечта!”

 

ул. „Лъчезар Станчев“ №11

тел: 02/868 81 91

email: school@saintkliment.com

ЧОУ "Св. Климент Охридски" 2021

ЧОУ "Св. Климент Охридски" 2021